Samos er en smuk og uspoleret græsk perle beliggende i det Ægæiske hav, blot få kilometer fra Tyrkiet. Samos er en af de frodigste øer i Grækenland. Det ses tydeligt når man kører rundt på øen. Der er stort set grønt overalt hele året. Overalt bliver man mødt af de flotte oliventræer og de store, smukke Nerie-buske, som blomstrer i hvide og lyserøde farver.
Læs mereFAKTA
Samos er en vigtig del af Grækenlands historie og byder på meget mere end smuk natur.
Men den byder også på meget mere end det. Hyggelige bjerglandsbyer, små taverner, fantastiske panoramaudsigter, grotter, templer, vandfald og meget mere. Du kan læse om de forskellige ting og steder her på de følgende sider. Giver informationerne anledning til uddybende spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte en af rejselederne på træffetid på hotellet eller på servicetelefonen.
Du kan læse om det dine rejseledere synes, du ikke må gå glip af på østside, sydsiden og nordsiden.
Der findes to rigtige sandstrande på Samos, som er enkle at tage sig til. Den ene ligger stik øst for Pythagorion. Hvis du virkelig holder af sandstrande, så skal du tage herhen. Stranden er den klart bedste sandstrand på øen. Den er utrolig børnevenlig, grundet sit lave og rolige vand samt det fine sand, hvor der kan bygges sandslotte. Der findes også et par restauranter ved stranden, hvor du kan spise en let frokost. Solstole og parasoller findes på stranden mod betaling. Som det eneste sted på Samos findes der en parkeringsplads, hvor du skal betale for at parkere bilen. Det koster 3 Euro.
En lille uspoleret sten strand beliggende i udkanten af Vlamari med sine små fiskerbåde. Stranden har ingen faciliteter, så det er med at pakke picnic kurven til en tur på stranden. Vandet er normalt roligt i den lille bugt. Her vil du møde lokale grækere fra lokalsamfundet.
Dette nonne kloster fra 1700-tallet finder du ved at køre igennem Vlamari og op af bjerget. Beliggenheden er helt fantastisk med sine 300 m over havet. Det står næsten på skrænten ud til havet mod Tyrkiet. Når du kommer så langt op, at du kan se klostret ligner det en fæstning, da det har så høje mure, som indkranser kirken.
Under frihedskrigen fra Det Osmanniske Rige (Tyrkiet) i 1824 blev klostret anvendt som flygtninge- og skjulested for mange samiotere.
For omkring 2500 år siden var Pythagorion en af de vigtigste byer i middelhavsområdet, og den har også før i tiden været hovedstad på Samos. Normalt bor der kun 1.600 mennesker i byen, men i højsæsonen bliver dette tredoblet, og dermed bor langt de fleste turister på øen i og omkring Pythagorion. Tidligere hed byen Tigani, som betyder ”stegepande” på græsk. Navnet kommer, fordi byens havn er formet lidt som en stegepande, og pga de meget høje temperaturer om sommeren. I 1955 blev byens navn ændret til Pythagorion efter den kendte matematiker Pythagoras.
Byen er utrolig hyggelig og har en rigtig charmerende atmosfære og havnepromenade. Byen er velbevaret, og mange dele af byen er optaget som medlem af UNESCO’s verdensarv. Som grundlag for velbevaring, må man heller ikke bygge huse højere end tre etager i byen.
Borgen i Pythagorion blev bygget af Lykourgos Logothetis, som var lederen af revolutionen mod det tyrkiske styre, der havde været på Samos i mange år. Borgen, som var 400 meter langt, blev bygget i år 1824, og ligger strategisk oppe på en lille bakke vendt mod Tyrkiet, og blev derfor brugt til forsvar af øen og byen.
Tunnelen findes lige over byen Pythagorion. Tunnelen, som er en af de store turistattraktioner på øen, er blevet renoveret. Tunnelen blev gravet ud tilbage i ca. 540 f.kr. af to hold slaver, som gravede ud fra hver sin side af bjerget. Det mest facinerende er, at de to hold møder hinanden på midten med ca. en halv meters forskel. Tunnellen blev dengang brugt til at forsyne Pythagorion med frisk vand, men blev også brugt som skjulested. Det er muligt at gå en tur ned i tunnellen. Du skal dog ikke lide af klaustrofobi. Tunnellen er åben alle dage undtagen mandag. Vær opmærksom på, at du skal bestille en tid for at komme ned i tunnellen. Få mere information hos din rejseleder.
Efter lufthavnen og mod Ireon, støder man på Hera Templet. Templet ligger lige inden du når til Ireon vest for Pythagorion.
Templet er blevet opbygget og ødelagt 4 gange, og desværre for os alle i dag, er der ikke meget af templet tilbage. Man kan dog glæde sig over den éne pæl, som stadig står der. Da templet var størst var der 155 pæle, hvor de højeste målte op til 20 meter. Templet var 55,16 meter bredt og 108,63 meter langt og var dermed større end Parthenon templet i Akropolis i Athen! Templet og området er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv. På trods af den blot éne pæl, der står tilbage, kan man ved siden af den virkelig få følelsen af størrelsen.
Templet er åbent alle dage, undtagen mandag, fra kl. 08.00-15.00 og entré koster 6 Euro. Med i den pris indgår også mulighed for at besøge det mindre museum, som ligger på området, hvor flere dele af templet er udstillet.
Kører du fra Hera Templet mod byen Pagondas, og derfra videre mod byen Spatharei og slutter i Pirgos, får du set den, måske, pæneste bjergkørsel på øen. Turen er utrolig smuk, og du får brug for kameraet for at fange alle de pæne panoramaudsigter. Du kan samtidig tage et stop i en af byerne og drikke en kop kaffe.
På denne korte og smalle sten strand kan du nyde en god frokost tæt ved vandet. På Restaurant Bella Vista kan du sidde og nyde maden med udsigt ud over havet. Restauranten er opbygget i flere etager op af bjergsiden. Stedet er meget roligt og fredeligt, og der er ikke mange mennesker, som kommer forbi denne lille perle. Om søndagen fra kl. 13.00 er der live musik på samme restaurant. Der anbefaler de, at du bestiller bord, hvis du gerne vil spise med.
På køreturen til stranden kommer du af smalle asfalterede veje, hvor det går ned ad hele vejen af nålesving. Det er hele turen værd!
Ved Kaladaki stranden findes der mange positive ting. Stranden ligger langt fra trafikerede veje og støj, den er lille og hyggelig, og så gemmer den på en hemmelighed.
Langs klipperne på strandens venstre side, kan du, hvis du svømmer langs klippen, finde en stor og rigtig pæn grotte. Du skal passe på ved klipperne og de skarpe sten, så det anbefales, at kun de bedste svømmere giver sig i kast med turen. Alternativt kan man klatre ned fra klipperne oppefra og ned i grotten. Her gælder samme anbefaling dog, pas på!
Votsalakia er en to kilometer lang by. Navnet Votsalakia betyder ”småsten”, hvilket stammer fra byens strand. Byens indbyggertal bliver mangedoblet i højsæsonen.
For enden af byen finder du Samos’ højeste bjerg Kerkis med sit højeste punkt Vigla med 1.434 m over havet.
Kører du igennem Votsalakia, finder du vejen, der går op mod Kerkisbjerget, hvor Pythagoras grotten ligger. Her var Pythagoras på flugt fra tyranen Polykrates i omkring 540 f.kr. Han boede i en af grotterne med sin kone og datter. Den dag i dag er det muligt at klatre op i grotten, men det kræver nogle gode ben, fysik, noget godt fodtøj og masser af vand. Hen til hvor stien til grotten er, er der grusvej det meste af vejen, og det betyder, at det kun går an at køre med jeep eller en ATV. Lige efter caféen finder du stien til grotten. Er du ikke til at klatre op til grotten, er der et par andre grotter, du kan gå op til ad høje trappe trin lidt længere fremme. Det siges at i en af disse grotter hentede han vand, og der risler stadig lidt med vand.
En god idé er at være der tidligt om morgenen inden temperaturen stiger for meget.
Fra nordsiden kan du starte i Samos By. Der findes mange interessante steder på nordsiden af øen. Specielt de små bjerglandsbyer er flotte. De efterfølgende nævnte steder på nordsiden er blot en håndfuld ud af mange steder, du kan besøge.
Samos By, eller som den oprindeligt hedder, Vathi, er hovedstad på Samos. Havnen ligger til grund for navnet. Vathi betyder nemlig dyb, og da Samos By har en af de dybeste havne i Grækenland, ligger havnen dermed grund for navnet. I Samos By bor der næsten 10.000 mennesker, hvilket gør byen til den suverænt største på øen. Turismen fylder ikke helt så meget, som i andre byer. Dermed er det handel og administration, der er i højsædet. Det er ligeledes her fra byen, at der går færger til Athen.
Der findes 2000 hektar vinmarker på Samos, og tilsammen producerer de ca 10 millioner liter vin om året. I 1932 åbnede to vingårde på øen – én i Karlovassi og én i udkanten af Samos By, som nu også har et vinmuseum.
På vinmuseet er der mulighed for at se nærmere på historien om de forskellige vine, du kan se, hvordan produktionen har foregået igennem tiden, og store vintønder som anvendes i dag. Derudover kan man selvfølgelig også smage på vinen.
Et stort kendetegn for vinen på øen, er dens sødme. Næsten alle vine er lavet på muskatdruen, men der er stor forskel på de forskellige mærker, alt afhængig af, hvor meget af druen, der er føjet til vinen.
Vinmuseet har åbent alle dage fra kl. 10.00-17.30, dog ikke søndag. Det koster 2 Euro at komme ind.
Det arkæologiske museum i Samos By er delt i to dele. Den ene del er fra år 1912, og her kan du se miniature og keramik fra udgravningen omkring Heras tempel i Ireon. Den anden og nyere afdeling blev bygget i år 1987 og indeholder statuer fra arkaisk tid. F.eks. den 5 meter høje Kouros statue, som blev lavet til ære for Hera af en person ved navn Ishys.
Museet er åbent alle ugens dage, undtagen mandag, fra kl. 08.00-15.00 og entré koster 4 Euro.
Ordet Kokkari betyder ”lille løg”, og som navnet rigtig nok indikerer, er byen lille. Bare 800 mennesker bor i denne lille, men rigtig hyggelige by. Tidligere var byen et fiskerleje, men i dag er den mere kendt som et rigtig hyggeligt turistmål. Ligesom Pythagorion på sydsiden, har Kokkari en utrolig flot havne- og strandpromenade, hvor man flere steder bl.a kan nyde en frokost helt ud til vandet. Man skal dog være opmærksom på, at det blæser lidt mere på nordsiden af øen, hvilket også gør stedet godt til windsurfing.
Kort efter Kokkari kører du forbi en hyggelig taverna, hvorfra der er mulighed for at tage trapper ned gennem træerne og ned på stranden. Den første del af stranden fungerer som nudiststrand, så du skal være opmærksom på, hvor du går hen. Stranden er rigtig dejlig og tilpas langt væk fra støj fra biler og scootere.
Vejen fra Kokkari til Karlovassi følger havet hele vejen, men flere gange på turen forekommer der muligheder for at køre op mod bjerget Ambelos. Man kan bl.a se de to bjerglandsbyer Vourliotes og Manolates. Begge byer er kendetegnet ved stille og rolig atmosfære, hyggelige taverner og med hvert sit hyggelige torv i midten af byen. Her er det oplagt at sætte sig og drikke en kold kaffe og nyde atmosfæren. Begge byer er oplagte besøgsmål under, før og efter vandreture. Selve turen op gennem bjergene er også speciel. Vejene er kringlede og stejle, hvilket kan være en oplevelse i sig selv. Derudover giver begge ture anledning til fantastiske panoramaudsigter.
Vourliotes ligger 300 meter over havets overflade. Navnet kommer fra de første der bosatte sig i området. De kom fra en by i Lilleasien kaldet Vourla.
Manolates ligger 380 meter over havets overflade. Navnet kommer fra den første familie der bosatte sig i byen. De hed Manolas, og heraf navnet Manolates. Manolates er et traditionelt landdistrikt, der primært beskæftiger sig med vinproduktion.
På samme vej som fører til byen Manolates, kan du ligeledes finde nattergaledalen. Dalen er et flot skov- eller junglelignende område med en lille bæk, der løber tværs gennem dalen. Det er oplagt at nyde en kop kaffe og din frokost, mens du lytter på fuglekvidder. Du kan vandre op af en
beton/grusvej, som har udgangspunkt lige, hvor vejen drejer skarpt mod venstre til Manolates. Herefter er der grusvej. Kommer du langt nok op, er der en helt spektakulær udsigt udover dalen med de høje cypres træer og vinterasserne, og så er der utroligt fredfyldt.
Der findes både en restaurant og et hotel i dalen, og hvis du er der meget tidligt om morgenen, eller sent om aftenen, er der god mulighed for at høre nattergalen synge.
Næste stop på turen fører jer til den næststørste by på øen, Karlovassi. 7.000 mennesker bor i byen, som også har øens eneste universitet. Karlovassi var tidligere en stor industriby med mange fabrikker. Mange af disse er dog lukket i dag, men man kan stadig fornemme industrien i byen. Som så mange andre steder i verden, findes der en sund rivalisering og konkurrence mellem byer, lande, fodboldhold, personer og selskaber. Her på øen findes rivaliseringen i mellem Samos By og Karlovassi. Hver by har noget specielt og unikt at tilbyde, og de er tilmed de to største byer på øen.
De sidste stop på turen fører til Potami stranden og Potami vandfaldet. Potami stranden er en hyggelig sten/sandstrand med parasoller og liggestole. På stranden findes også en snackbar, som kan servere en let frokost.
Potami vandfaldet er et besøg værd. Man skal dog være opmærksom på, at turen dertil er en smule udfordrene. Er man dårligt gående, kan det ikke anbefales. For at komme ind til vandfaldet skal man krydse en mindre å flere gange over broer lavet af træstammer. Ikke alle af disse broer er lige velholdte, og sammen med den bakkede, stenede og smalle sti, gør det stien lettere vanskelig flere steder. Det er dog en rigtig flot tur midt i naturen, hvor du får et afbræk fra varmen. For at komme det sidste stykke til vandfaldet skal du trække i badetøjet og kameraet skal over hovedet. Er du lav skal du tilmed svømme lidt af vejen. Vandfaldet er ikke det højeste, kun en meter, men indgangen i mellem klippesiderne er en speciel oplevelse.
Disse to strande finder du ved at køre hen, hvor Potami stranden slutter. Der findes en vej, som går op af bjerget. Vær opmærksom på at denne vej hurtigt bliver til grusvej, og medmindrer du ikke vil gå hen til, hvor vandrestien til strandene begynder, så skal du leje dig en jeep eller en ATV.
Fra hvor vandrestien starter er der et skilt, så det er ikke til at tage fejl af. Herfra tager det ca. en halv time at gå til Mikri (lille) Seitani, som er en stenstrand. Det, der er lidt specielt ved stranden, er, at lige når du går ud i vandet, så er der et meget stort og fladt klippestykke i vandet.
Herfra går vandreturen videre af en lille bro, op langs siden af bjerget og endnu ca. en
halv time til Megali (store) Seitani, som er en utrolig lang sandstrand med lidt træer, så du kan finde lidt skygge. Da du er på nordvestsiden af øen, ja så er der som regel lidt større bølger her, og der kan forekomme understrøm, så vær forsigtig, når du går i havet.
På begge strande findes der ingen faciliteter, som solsenge, parasoller, restaurant eller toiletter, så det er vigtigt, at du medbringer masser af vand, solcreme og en hat til denne tur.