Halkidiki - Athos

Skønne sandstrande og masser af historie venter på dig!

Velkommen til den græske sommernyhed
  • Halkidikis areal er 2.918 km² og har ca 106.000 indbyggere
  • Vi flyver til den charmerende universitets by Thessaloniki
  • Halkidiki er en halvø med tilhørende 3 halvøer - også kaldet "De Tre Fingre"

Info om Halkidiki

Halvøen Athos er en del af det velkendte ferieområde Halkidiki i det nordøstlige Grækenland med den herlige universitetsby Thessaloniki som hovedby. Her finder du et smukt grønt kuperet område omkranset af pinjeskov og oliventræer. Kystlinjen ved Halkidiki er ca. 550 km, og her finder du idylliske bugter med krystalklart vand og uberørte fine sandstrande.

Læs mere

FAKTA

Velkommen til den græske sommernyhed

  • Halkidikis areal er 2.918 km² og har ca 106.000 indbyggere
  • Vi flyver til den charmerende universitets by Thessaloniki
  • Halkidiki er en halvø med tilhørende 3 halvøer - også kaldet "De Tre Fingre"

HALKIDIKI, Athos-halvøen

Halkidiki er beliggende i det nordlige Grækenland med den herlige universitetsby Thessaloniki som hovedby. Halkidiki er et smukt område med 3 halvøer også kaldet ”De Tre Fingre” Kassandra, Sithonia og Athos. På halvøen Athos holder vi til ved den dejlige lille ferieby Ouranoupolis.

Halkidiki er et smukt, grønt og kuperet område omkranset af pinjeskov og oliventræer. Kystlinjen ved Halkidiki er ca. 550 km, og her finder du idylliske bugter med krystalklart vand og uberørte fine sandstrande. Her findes hyggelige landsbyer med autentisk græsk stemning og mange flotte udsigtspunkter over havet og det kuperede terræn. Gede- og fårehyrder med deres dyr er ikke et sjældent syn på disse kanter. Halkidiki er lig med rig kulturarv, mageløs natur og græsk gastronomi – og den venlige og imødekommende lokalbefolkning slår gæstfrit dørene op og lader gerne deres gæster få del i alt, hvad området har at byde på.

Se med, da TVMidtvest besøgte Halkidiki med Primo Tours i 2021, lige efter genåbningen efter corona  - KLIK HER OG SE PROGRAM

Ved ankomsten til Halkidiki bliver du modtaget af vores danske rejseledere i lufthavnen i Thessaloniki. Transport til hotellerne er ca. 2 timer.

Halvøen Athos – også kaldet den 3. finger

Den nordligste tredjedel af halvøen Athos er præget af fine hoteller langs kysten, flotte sandstrande og lækkert klart badevand, som er særdeles velegnet til snorkling og dykning. Størstedelen af vores hoteller ligger direkte ned til vandet og har en smuk udsigt ud over de frodige grønne øer i området. Noget af det, som gør området helt unikt, er de mange skønne sandstrande. I Grækenland finder du oftest stenstrande, men i Halkidiki kan du altså også finde strande med blødt sand hvilket gør området utrolig børnevenligt.

Vores hoteller ligger i området omkring den lille, hyggelige havneby Ouranoupolis med en herlig græsk atmosfære. Her findes en lille havn og havnepromenade med små butikker, restauranter, tavernaer, cafeer, barer og flere historiske seværdigheder. Byen ligger lige op til grænsen til munkestaten ved Mount Athos. Ouranoupolis blev grundlagt 1292 og senere indtaget af flygtninge fra Lilleasien, som etablerede den fiskerby, som vi kender den i dag. Det store tårn (Prosphorius), som er placeret ved indsejlingen til byen, er et levn fra den gamle tilknytning til Vadipedi klostret. Tårnet er det største i Halkidiki og blev bygget i 1344.

Der er generelt meget at opleve på Athos-halvøen. Både med vores arrangerede udflugter, men også på egen hånd, hvor du bl.a. kan udforske diverse vandreruter, leje din egen båd og sejle ud til de nærliggende øer eller tage færgen, som dagligt sejler ud til øen Ammouliani. Ammouliani er den største af de grønne øer, som ligger ud for Ouranoupolis. Her findes bl.a. en hyggelig lille græsk landsby, hvor du kan komme helt tæt på de lokale indbyggere og tage en dukkert ved de små, uberørte sandstrande, som ligger hele vejen rundt om øen.

Vandremuligheder

Området byder på flere spændende vandreruter i det smukke landskab. Vil du være forberedt hjemmefra, kan du se områdets officielle katalog over vandreruter ved at KLIKKE HER.

Mount Athos – Mytologiens arnested

Syd for hotelområdet og resten af den ”3. Finger” findes et større munkefælleskab, som er centrum for den spirituelle ortodokse munkeorden. Området og Mount Athos er en autonom teokratisk stat, som formelt blev etableret i år 963. Her bor ca. 2000 munke i flere end 20 imponerende klostre, grotter og ca. 700 stenhuse. Munkene lever et primitivt og økologisk liv, som de har gjort i over tusinde år. Området er et selvstyret territorium i den græske stat og er et lukket område for uvedkommende. Man skal have special tilladelse for at komme ind. Mange af de gamle fantastiske bygningsværker er på Unesco’s liste over bevarelsesværdige bygninger. Man kan kun komme til Mount Athos via søvejen og kun mænd har adgang til området (kræver visum som skal søges mindst 6 måneder i forvejen).

Myten fortæller at Jomfru Maria engang kom ud i et voldsomt uvejr på en sørejse. Stormen bragte hendes skib ud af kurs og hun endte på Athos-halvøens østkyst. Her gik hun i land og bad sin søn om at få dette smukke bjerg, så det altid kunne være hellig jord for fromme munkes tilbedelse. I 1060 blev der vedtaget en lov, der for altid forbyder kvinder, dyr af hunkøn, børn, skægløse og eunikker at komme til munkestaten. Loven gælder stadig, men skægløse har nu også adgang.

Lokale specialiteter – formidabel smagsoplevelse

Siger du Halkidiki, siger du også mad. God mad er en vigtig bestanddel af livet i Grækenland, og det gælder i sandhed også i Halkidiki. Fisk, skaldyr, friske grøntsager, lam og krydderier er grundelementer i det græske køkken, men intet kan måle sig med folkets kærlighed til oliven og den gyldne olie. Det er i øvrigt også her, at nogle af verdens bedste oliven kommer fra. Maden er simpel, men den smager bestemt ikke sådan. Grækerne har en formidabel evne til at gøre en ret med få ingredienser til en skøn smagssymfoni, og som regel er hemmeligheden noget så enkelt som krydderier. Mange opskrifter er gået i arv igennem generationer, uden at der er lavet ændringer. Men hvorfor da også ændre på noget, der allerede virker? Vil du nyde smagen af det autentiske køkken, skal du gå efter retter som kleftiko (lammekød, der er langtidsstegt i ovnen), friskfanget fisk, skaldyr, blæksprutter, og meze som er en masse små retter, hvor der er mulighed for at smage på mange ting og dele med hinanden. Nyd evt. et glas koldt retsina vin til maden – velbekomme!

Landbrug er hovederhvervet, og der dyrkes især hvede, tomater, frugt og ikke mindst oliven. Der findes flere store oliven- og olivenolie producenter i området. Desuden findes et betydeligt husdyrhold, der producerer mælk og ost. Der er en beskeden industriproduktion med fremstilling af fødevarer, træ, kork, tekstil og vin med firmaet Tsantalis som en af de førende vinproducenter. Halkidikis undergrund består af granit og kalksten og har betydelige mineral- og marmorforekomster.

Hvor ligger Halkidiki?

Halkidiki – også kaldes Chalkidki eller Khalkidki på hovedsproget – ligger i det nordøstlige Grækenland. Det er en halvø, der strækker sig ud i Det Ægæiske Hav på den østlige side af landet. Det er placeret lige i udkanten af området Centralmakedonien, der er én af 13 landsdele i Grækenland.

Hvordan er Halkidiki?

Halkidiki er græsk charme og vidunderlig natur, når det er bedst. Stedet er et populært rejsemål, netop fordi der både findes lange strandkanter, spændende historiske klostre, traditionelle autentiske landsbyer og naturskønne landskaber med frodige skove og klare søer. Halkidiki er fuld af unik kultur og også anerkendt som et verdensarvssted.

Hvad kan man lave på Halkidiki?

Både naturen og kulturen i Halkidiki er et besøg værd. Helt specifikt kan historieinteresserede rejsende, der gerne vil helt under huden på den græske kultur, have meget glæde af et besøg til de charmerende landsbyer som Afitos, Ouranoupolis og Nikiti. På halvøen Athos kan man opleve de imponerende klostre, men der er også rig mulighed for vandreture og snorkling.

Apotek:

Er alle mærket med et grønt eller rødt kors og kaldes på græsk ”farmakion”.

Aviser:

Større internationale aviser kan købes flere steder.

Badning:

Flagsystem (grønt flag = tilladt, gult flag = advarsel, rødt flag = forbudt).

Betaling:

Der findes døgnåbne hæveautomater til VISA- og Mastercard.
Der betales med Euro, 1 Euro er ca. 7,5 kr.

Billeje:

Billeje kan varmt anbefales.
Sikkerhedssele er påbudt og om dagen køres med slukket lys.
Parkér aldrig ved gul fortovskant, da det betyder parkering forbudt. Parkér altid ved blå fortovskant.

Lokalbusser:

Der er offentlige busser, der dagligt kører mellem ferieområderne og Ouranupolis, samt til de øvrige byer på Halkidiki.

Drikkevand:

Det anbefales at holde sig til drikkevand på flaske.
Almindeligt mineralvand kaldes ”nero” på græsk.

Drikkepenge:

Drikkepenge er normalt inkluderet i regningen, men det er alligevel normalt at lægge ca. 10% oveni, hvis man synes godt om servicen.
Man giver typisk rengøringsdamer og buschauffører drikkepenge.

Elektricitet:

230V - som i Danmark

Kaffe:

Kaffen i Halkidiki serveres på mange forskellige måder:
Gliko: Stærk og sød
Matrio: Middelstærk og let sødet
Sketo: Stærk og usødet
Nescafé: Serveres med et koldt glas vand
Frappe: Iskaffe til varme dage

Politi:

For politi ringes: 100
For ambulance ringes: 166
For alarmcentral ringes: 112
For brand ringes: 199
Kontakt altid Primo Tours rejseledere, hvis du har brug for hjælp.

Posthuse:

Frimærker: € 0,75
Posthusene har åbnet fra kl. 9.00 – 14.00 (lørdag og søndag).
Post til Danmark tager ca. 3-7 dage.

Sprog:

Der tales græsk.
De fleste taler fint engelsk og den ældre befolkning taler rigtig godt tysk.

Taxi:

Taxierne køre ofte efter taxameter, men det er en god idé at aftale en fast pris med chaufføren før afgang.
Alle taxier er hvide og blå.
Man kan altid bede receptionen om at ringe efter en taxi.

Tidsforskel:

Der en tidsforskel på en time.
Kl. 12.00 i Danmark er klokken 13.00 i Halkidiki.

Åbningstider:

Normalt er butikkerne åbne fra kl. 9.00 – 14.00 og fra kl. 18.00 – 21.00.
På søndage er det meste lukket.
Åbningstiderne kan variere i de forskellige ferieområder.